Se voi tapahtua kenelle tahansa

Äkillisen sydänpysähdyksen voi saada kuka tahansa iästä riippumatta, mutta riski kasvaa iän myötä. Noin puolessa tapauksista sydänpysähdys iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Joka vuosi noin 3500 suomalaista saa äkillisen sydänpysähdyksen sairaalan ulkopuolella. Eloonjäämismahdollisuus pienenee 10 % joka minuutti ilman oikeaoppista ensiapua. Painelu-puhalluselvytys (PPE) on ensiavussa tärkeää, mutta tehokkain sydänpysähdyksen hoito saavutetaan yhdistämällä laadukas painelu-puhalluselvytys defibrillointiin.

Suomessa ambulanssien keskimääräinen vasteaika on noin 10 minuuttia, minkä myötä sydänpysähdyksestä selviytymismahdollisuus on minimaalinen. Ensiavun viivästyminen on yksi suurimmista syistä, miksi yksi ihminen tunnissa menehtyy sydänpysähdykseen. Näin ei tarvitse olla. Suurin syy kuitenkin on, että liian harvat tietävät, miten antaa ensiapua, jos he kohtaavat sydänpysähdyksen.

Morten sai sydänpysähdyksen

27. heinäkuuta 2012 on päivä, jota 27-vuotias Morten Berthelsen ei koskaan unohda. Lomailleessaan Bornholmin saarella Tanskassa, Morten sai juoksulenkillään äkillisen sydänpysähdyksen.

Valppaat ohikulkijat aloittivat epäröimättä peruselvytyksen, samalla kun saksalaiset turistit noutivat defibrillaattorin läheisestä ruokakaupasta.

Välittömästi aloitetun peruselvytyksen ja ZOLL AED Plussan defibrillaatioiskun avulla he pelastivat Mortenin hengen. Ilman välitöntä peruselvytystä ja defibrillaatioiskua, Morten ei olisi todennäköisesti selviytynyt hengissä.”

Katso video Mortenin selviytymisestä alla.